augustus 2, 2023

Welke lijst past bij jouw kunstwerk?

Een lijst uitzoeken bij je kunstwerk kan best een lastige opgave zijn. Eigenlijk maakt het type kunstwerk niet uit. Een kunstwerk is namelijk niet beperkt tot een schilderij of tekening. Je kan ook op zoek gaan naar een omlijsting voor een poster of een trouwjurk. Het lastige aan een keuze maken uit verschillende modellen is dat het om een persoonlijke keuze gaat met een persoonlijke voorkeur. Begin wel altijd bij de basis en kijk naar de combinatie van het kunstwerk dat je wilt inlijsten, het formaat en de gebruikte kleuren. Die combinatie samen met jouw persoonlijke voorkeur maken de perfecte lijst en tillen het kunstwerk naar een hoger niveau. 

Inlijsten stamt uit de 14e eeuw

Je zal het misschien niet denken maar in de 14e eeuw werden er al kunstwerken ingelijst. Aan het begin van de Middeleeuwen werden er gelijmde planken om een schilderij gemaakt om ervoor te zorgen dat hij niet krom kon trekken. Op die manier behield het schilderij zijn oorspronkelijke vorm en bleef hij langer mooi. In die tijd werden er kasten en deuren gebruikt om lijsten van te maken waardoor je toen al allerlei versieringen op lijsten terug zag komen. In de eeuwen daarna werd het praktische karakter van het inlijsten meer naar de achtergrond geschoven en kwam de nadruk te liggen op het sierlijke. 

Vandaag de dag zien we nog steeds het inlijsten van een kunstwerk als een sierlijke functie om daarmee het kunstwerk naar een hoger niveau te tillen. Een van de bekendste sierlijke functies was een gouden gloed in de lijst verwerken dat vroeger wel bekend stond als ‘het hemelse paradijs’. 

Wat voor soorten zijn er om uit te kiezen? 

Een passnede lijst voor jouw kunstwerk is uniek en daarom kan je uit ontzettend veel soorten, maten en kleuren kiezen. Het is belangrijk dat het inlijsten zorgt voor een kunstwerk dat naar een hoger niveau wordt getild en daarbij speelt rust een belangrijke rol. Er is een balans nodig tussen het kunstwerk, het formaat van de inlijsting en de kleuren. Een van de belangrijke basisregels is om te kiezen voor kleuren in de omlijsting die terugkomen in het schilderij. Kies daarnaast voor een mooie rand die niet te dik maar ook zeker niet te dun is. Vaak wil je wel dat de omlijsting wordt gezien, maar hij moet niet zo groot zijn dat het kunstwerk overschreeuwd wordt. 

Welke stappen neem je om de perfecte lijst te kiezen?

Als je op zoek bent naar de perfecte lijst dan kan je de volgende stappen aanhouden. De eerste stap is wat wil je inlijsten? Een diploma, canvas, schilderij, poster, shirt, trouwjurk, borduurwerk of een foto? Stap twee zegt iets over de kleuren die in het kunstwerk naar voren komen, zoals zwart, wit, goud, zilver, groen, blauw, geel, rood of misschien wel juist hout? Maak een keuze als derde stap tussen een smal model omlijsting die is doorgaans tussen de 0 en 3 centimeter breed, een middel model die tussen de 3 en 6 centimeter breed is of een breed model met een breedte tussen de 6 en 10 centimeter. Tot slot kijk je naar welke stijl het beste past bij het kunstwerk. Heb je een schilderij met een moderne tint? Dan past vaak een inlijsting die modern is daarbij en kies je minder snel voor een sierlijk klassieke inlijsting.