Wat moet je weten over een energielabel huis

Let bij het kopen of huren van een woning op het energielabels huis. Dit zegt  veel over de isolatie van het huis en de efficiëntie van de apparatuur erin. Deze hebben invloed op de hoeveelheid energie die u in uw huis verbruikt. Wat zijn de verschillen tussen deze labels, hoe kan een woning een beter label krijgen, wat zijn de voordelen hiervan en wat is het verschil tussen huur en eigenwoningbezit bij het verbeteren van energielabels.

Wat is een energielabel?

Energielabels voor woningen gaan van A naar G. Kopers en huurders kunnen  zien of hun woning energiezuinig is. Label A betekent dat de woning zeer energiezuinig is. De isolatie is optimaal, met dubbele beglazing, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Dit soort informatie staat in energielabel documenten. In de nieuwbouwsector komen A-label woningen veel voor. Het label is dan ook mede gebaseerd op het bouwjaar. Oudere woningen hebben vaak  veel lagere labels, wat aangeeft dat de woning meer gas zou moeten verbruiken. En dat leidt tot een hogere energierekening. Over een decennium kan het verschil tussen de energiekosten van vergelijkbare A-label en G-label woningen duizenden dollars bedragen.

Voordelen van betere labels

Een beter energielabel voor uw woning maakt uw woning energiezuiniger en daarmee uw energieverbruik. Hierdoor hoeven tehuisbewoners bij normaal gebruik minder energie te betalen. Woningen die op deze manier goed geïsoleerd zijn, zijn beter bewoonbaar en hebben vaak een hogere woningwaarde. Bovendien is deze energiezuinigheid goed voor het milieu. Want minder verbruik betekent minder CO2-uitstoot.

Hoeveel kost het aanvragen van een energielabel ?

Vanaf 1 januari 2021 moet een energieadviseur een energielabel aanmaken. Hiervoor moet hij het huis bezoeken, wat meer kost. De overheid schat de kosten van het energielabel op € 190 voor een gezinswoning en € 100 voor een appartement, maar in werkelijkheid blijken deze kosten aanzienlijk hoger te zijn. Een kleine rondleiding langs  mogelijke feesten leert dat de kosten beginnen bij € 349.