Tips voor als je een Tiny House wilt laten bouwen

Tiny Houses zijn helemaal hip. Naast dat er mensen zijn die graag kleiner willen wonen, hebben veel mensen geen andere keuze. In Nederland is er namelijk een groot tekort aan woningen en grond om woningen te plaatsen. Met een Tiny House neem je veel minder ruimte in, maar heb je toch alle benodigde faciliteiten. Ben je benieuwd wat een Tiny House is? Of weet je al dat je een Tiny House wilt laten bouwen? Lees dan snel verder.

Wat is een Tiny House eigenlijk?

Een Tiny House is een kleine woning, maar wel een volwaardige woning. Het begrip komt oorspronkelijk uit Amerika. Sinds 2015 zijn er ook Tiny Houses te vinden in Nederland. De filosofie achter Tiny Houses is dat je tevreden bent met alleen de basisfaciliteiten die je nodig hebt. Een Tiny House heeft maximaal een vloeroppervlak van 50 m2. De Tiny House heeft een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk.

Hoe kan je een Tiny House laten bouwen?

Er zijn verschillende bouwbedrijven die Tiny Houses bouwen. Naar verwachting worden dit er steeds meer. Van tevoren kun je je voorkeuren en wensen doorgeven. Een architect ontwerpt op basis hiervan je Tiny House. Tiny Houses worden vaak met zoveel mogelijk gebruikte en duurzame materialen gebouwd. Als je van tevoren gedetailleerd wilt zien hoe je Tiny House eruit gaat zien kan je het laten 3d modelleren. Dit is een techniek waarbij er gebruik wordt gemaakt van 3d laserscanning. Hierdoor krijg je een realistisch beeld van hoe de Tiny House eruit gaat zien. Een ander groot voordeel hiervan is dat hierdoor een bouwbedrijf kan zien welke aspecten van de woning risicovol zijn. Zo kan het bouwbedrijf hier van tevoren al op inspelen en voorkom je dat na het bouwen er problemen ontstaan. 

Waar moet je rekening mee houden als je een Tiny House wilt laten bouwen? 

Ten eerste moet je een stuk land hebben waar je jouw Tiny House mag plaatsen. Zorg dat je dit van tevoren regelt. Een Tiny House kan je overigens wel makkelijk verplaatsen. Sommige Tiny Houses zijn zelfs op wielen. Als je jouw Tiny House laat bouwen van gebruikte materialen moet je goed nagaan of deze materialen lange tijd kunnen meegaan. Daarnaast moet je goed de wet- en regelgeving checken. Als je bijvoorbeeld op een bepaalde plek de Tiny House wilt bouwen moet je soms een omgevingsvergunning aanvragen. De Tiny House moet ook worden getoetst aan het Bouwbesluit.

Twijfel je nog of een Tiny House echt iets is voor jou? Ga dan eens logeren in een Tiny House. Er zijn veel Tiny Houses te huur als vakantiewoning.