Gevelisolatie, meer dan ooit zeer belangrijk

We willen er tegenwoordig als mensen graag alles aan doen om ervoor te zorgen dat er in onze woning zo weinig mogelijk sprake is van warmteverlies. Dat is ook niet meer dan normaal. Dit gezegd hebbende is het zo dat we vaak uitsluitend de focus leggen op bijvoorbeeld het isoleren van het dak van onze woning. Mensen zijn zich vandaag de dag uitstekend bewust van het feit dat warme licht over een stijgende werking beschikt. Met andere woorden, uiteindelijk zal de lucht zich een weg naar buiten banen via het dak van de woning. Dat is ook effectief correct, maar er wordt vaak vergeten dat er nog heel wat verschillende delen van de woning zijn terug te vinden tussen enerzijds de vloer va het pand en anderzijds het dak. De gevel is daar één van. Het toepassen van gevelisolatie wordt vandaag de dag dan ook misschien wel meer dan ooit als bijzonder belangrijk bestempeld.

Wanneer kan de keuze voor gevelisolatie interessant zijn? 

Er zijn in de praktijk heel wat verschillende situaties aan te halen waarin het de moeite waard kan zijn om de realisatie van gevelisolatie te overwegen. Ben je van plan om je gevel te laten isoleren? Dan zal je tot de vaststelling komen dat je de keuze kan maken om de isolatie aan de buitenkant van de gevel aan te laten brengen. De keuze voor buitengevelisolatie is er één die interessant is wanneer: 

  • Er een complete renovatie van de gevel staat gepland; 
  • De woning niet over spouwmuren beschikt;
  • De spouwmuren niet geschikt zijn om geïsoleerd te worden;
  • Er sprake is van een aanzienlijke beschadiging van de gevel.

Het isoleren van de gevel werd in het verleden niet zelden afgedaan als niet echt nuttig. De focus kwam dan ook steevast vooral te liggen op het isoleren van het dak. Dit gezegd hebbende is dat tegenwoordig toch wel even anders. Mensen zijn zich immers veel beter bewust van het belang van gevelisolatie. Alleen op deze manier kan men immers optimaal besparen op de energiefactuur. 

Met welke kosten moet je ongeveer rekening houden?

Ben je van plan om gevelisolatie te laten plaatsen? Dan spreekt het voor zich dat je er rekening mee moet houden dat er hier bepaalde kosten aan verbonden zijn. Wat deze kosten betreft kan je rekening houden met zo’n 100 à 150 euro per vierkante meter. Dit voor alle duidelijkheid wanneer er sprake is van buitengevelisolatie. Je moet er wel rekening mee houden dat de kostprijs wordt bepaald door tal van verschillende factoren. Zo is er bijvoorbeeld de manier van isoleren. Wat dit betreft zal je kunnen vaststellen dat je voor gevelisolatie een keuze kan maken tussen:

  1. De buitengevel isoleren en bepleisteren; 
  2. Het plaatsen van isolatie gecombineerd met houten of metalen gevelbekleding.

Het spreekt bovendien voor zich dat er ook door vakmannen verschillende kosten worden gehanteerd. Ben je dus met andere woorden van plan om gevelisolatie te laten plaatsen en wil je daarbij graag kunnen rekenen op de laagst mogelijke kosten? Dan kan het uitvoeren van een vergelijking tussen de verschillende vakmannen altijd interessant zijn.