Ga je voor een plastic of een geweven puinzak?

Vroeg of laat heb je een keer een puinzak nodig om afval af te (laten) voeren. Dit kan zijn omdat je bezig bent met een verbouwing of omdat je bijvoorbeeld de tuin opnieuw gaat inrichten. Je gaat waarschijnlijk niet dertig keer met de auto naar de milieustraat rijden met losse spullen. De betere keuze is om een puinzak te gebruiken en daar spullen in te doen. Je kan een dergelijke zak voor vele soorten afval gebruiken, maar je hebt ook keuze binnen dat soort. Ga jij de volgende keer voor geweven of voor de plastic modellen? 

De voordelen van een geweven puinzak ten opzichte van plastic

Een geweven puinzak, ook wel een polypropyleen zak genoemd, heeft meer voordelen dan de plastic zakken en worden om die reden dan ook vaker gekozen. Zo zijn de geweven zakken vrijwel niet te scheuren. Als er al een gat ontstaat in de zak door bijvoorbeeld een scherp voorwerp, dan zal de zak niet verder scheuren. Hiermee voorkom je dat al je puin over de vloer of straat komt te liggen. 

Een ander groot voordeel is dat de geweven modellen een draagkracht tot wel 50 kg hebben, tegen een draagkracht van 30kg van de plastic zakken. Daarnaast is het materiaal van dit type puinzak ook bestand tegen hitte tot zo’n 100 graden Celsius en bepaalde zuren. Het is een veelzijdig kunststof soort dat niet giftig is. Hierdoor worden er van dit materiaal ook bijvoorbeeld babyflesjes gemaakt. 

De voordelen van een plastic puinzak ten opzichte van geweven

De voordelen van een plastic zakken zijn minder groot dan de geweven modellen, maar ze zijn er toch. Zo laten plastic zakken geen water door, waardoor je nooit met een lekkende zak staat en kan knoeien door bijvoorbeeld het hele huis heen. Een ander voordeel is dat de plastic zakken vaak iets goedkoper zijn in aanschaf en ook beter recyclebaar zijn dan de geweven modellen. 

Kies de juiste maat puinzak

Het is altijd vervelend als je een afvalzak of puinzak hebt en dan of veel te veel over hebt, of juist ruimte te kort komt. Kies daarom voor de juiste maten. Zo heb je bijvoorbeeld de keuze voor een model van 50 x 80 cm maar ook een 70 x 110 cm zak. 

Afhankelijk van je klus, de hoeveelheid en het type afval kan je kiezen tussen de twee zakken of ervoor kiezen om beide maten aan te schaffen. In de grote zakken moet je er wel rekening mee houden dat compacte en zware materialen al snel de maximale belasting van 50kg zullen overschrijden en dat is én niet meer te tillen én de zak kan dan gemakkelijker kapotgaan. 

De zakken zijn er in allerlei soorten en maten en de geweven modellen hebben ten opzichte van de plastic modellen meer voordelen. Zo scheuren ze niet, ook al komt er een gat in en hebben ze bijvoorbeeld meer draagvermogen die ze kunnen hebben. Toch kan je beter voor een plastic puinzak gaan als je bijvoorbeeld wat vochtig materiaal wil afvoeren, zo voorkom je een lekkende afvalzak.